Thursday, June 14, 2007

Ιστολόγια: Επέτειος περισυλλογής

Τα αισιόδοξα μηνύματα της ελεύθερης έκφρασης μετριάζονται από τα κρούσματα λογοκρισίας διεθνώς που φανερώνουν την ανάγκη συνεχούς επαγρύπνησης
του Νίκου Κλόκα, nklokas@kathimerini.gr

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Κίνας, στην οποία έχουν καταγραφεί οι περισσότερες υποθέσεις φυλακίσεων ιστολόγων και συντακτών στο Διαδικτύου. Πρόσφατα μάλιστα, ένας δημοσιογράφος καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 10 ετών επειδή διέρρευσε στη Δύση το κείμενο με τις υποδείξεις για τη «σωστή αντιμετώπιση» της προβολής της επετείου των αιματηρών ταραχών της πλατείας Τιεν Αμέν. Ερίζει μάλιστα το γεγονός ότι ο δημοσιογράφος εντοπίστηκε αφού «καρφώθηκε» από την εταιρία, δυτικών συμφερόντων, που του παρείχε το email. Ανάλογες είναι οι διαθέσεις των επικεφαλής στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ, οι οποίοι προσπαθούν από την αρχή του πολέμου να περιορίσουν τις διαρροές κειμένων και φωτογραφιών από τους φαντάρους που βρίσκονται σε εμπόλεμη ζώνη.

Ελληνικών προδιαγραφών
Αν νομίζετε ότι αυτά συμβαίνουν μόνο σε μακρινές χώρας με προβλήματα δημοκρατίας κάνετε λάθος, αφού την επόμενη εβδομάδα εκδικάζεται η πρώτη υπόθεση μήνυσης κατά ιστολόγων. Το συμβάν αποτελεί πρωτοτυπία για τα ευρωπαϊκά δεδομένα αφού η δίωξη δεν γίνεται κατά του ίδιου του ιστολόγου που ανέρτησε το περιεχόμενο, το οποίο έθιξε τον μηνυτή αλλά ενός ιδιοκτήτη Feed Reader.

Συγκεκριμένα, ο Αντώνης Τσιπρόπουλος κατηγορείται επειδή στον δικτυακό χώρο που διατηρούσε (BlogMe.gr) υπήρχε ένας συλλέκτης τίτλων και links από διάφορα blogs (RSS) μέσω του οποίου προβλήθηκε απόσπασμα από το επίμαχο άρθρο που φαίνεται να ενόχλησε τον μηνυτή. Για κάποιον που διαθέτει καλές γνώσεις του αντικειμένου είναι γνωστό πως ο έλεγχος όλων των δημοσιευμάτων ενός RSS (εκατοντάδες ημερησίως) είναι πρακτικά αδύνατος.
Επειδή όμως οι διαδικτυακοί τόποι εμπίπτουν κατά βάση στην υπάρχουσα νομοθεσία για τα ΜΜΕ, οι αρχές αναγκάστηκαν να προσάγουν τον κ. Τσιπρόπουλο σε δίκη. Επιπρόσθετα αναφέρεται πως το RSS που οδήγησε στο σκαμνί τον νεαρό προγραμματιστή είναι Open Source, δηλαδή δωρεάν και ελεύθερης πρόσβασης απ' όλους.

Η παρέα γίνεται μέσον
Η ελληνική «μπλογκόσφαιρα» από την αρχή (την προσδιορίζουμε μεταξύ του 2000 και 2002) έδειξε μια μοναδική ικανότητα να συσπειρώνεται και να αντιδρά ως ενιαίο σώμα σε διάφορες καταστάσεις. Σε κάποια στιγμή μάλιστα έδινε την εντύπωση μιας «μεγάλης παρέας» που επιδίδεται όλη την ώρα σε καλαμπούρια και μικροέριδες.
Συχνά είναι και τα ραντεβού που έδιναν οι ιστολόγοι σε διάφορα μέρη της Ελλάδας για να γνωριστούν και να κάνουν περισσότερο δεμένη την παρέα.
Όταν, με μερικούς μήνες καθυστέρησης, ήρθε στο φως η υπόθεση Τσιπρόπουλου Έλληνες περιηγητές του διαδικτύου σοβαρεύτηκαν όμως το τελικό χτύπημα στη ανοιξιάτικη νιότη των blogs ήρθε με τον πρόσφατο θάνατο της 30χρονης Αμαλίας Καλυβίνου, η οποία -πρωτού αφήσει την τελευταία της πνοή από την αμέλεια ιατρών- κατήγγειλε δημόσια τα κακώς κείμενα του ελληνικού συστήματος υγείας. Έκτοτε οι Έλληνες ιστολόγοι ξεκίνησαν έναν αγώνα για να διαδώσουν το «μήνυμα» της Αμαλίας, έγιναν πιο αποφασισμένοι και άφησαν επί μέρους τις έριδες που κατ' εξοχής χαρακτήριζαν τον χώρα τα τελευταία χρόνια.
Δεν είναι εύκολο να πει κανείς που θα οδηγήσει αυτή η αλλαγή και όλες οι αντίστοιχες αλλαγές ανά τον κόσμο. Μπορούμε μόνο να υποθέσουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα καινούριο τρόπο επικοινωνίας, που μπορεί να προσφέρει εποικοδομητικά στην κοινωνία και πρέπει να διαφυλαχτεί πάση θυσία.

No comments: