Tuesday, June 12, 2007

Μη χαθεί και αυτή η ευκαιρία

Το στρατόπεδο Μαρκοπούλου στον Αη Γιάννη θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή για μια σειρά σημαντικών αλλαγών στην πόλη των Χανίων και να τη βοηθήσει να αναπνεύσει και να λύσει κάποια από τα πολλά προβλήματά της. Μια πρόταση είναι να αξιοποιηθούν τα 35 από τα 55 στρέμματα ως εξής:
* Να δημιουργηθεί σχολικό συγκρότημα
* Να μεταφερθούν και να συστεγαστούν σε νέο κτήριο η Νομαρχία με το Δικαστικό Μέγαρο και το Δημαρχείο και όλες οι υπηρεσίες τους. Αυτόματα θα λυθούν πολλά από τα προβλήματα των υπηρεσιών που εδρεύουν σε αυτά τα κτήρια (π.χ. Πολεοδομίες κτλ). Παράλληλα τα παλαιά κτήριά τους μπορούν να εκμισθωθούν το μεν του Δημαρχείου και να φέρει σημαντικά έσοδα στο Δήμο Χανίων, το δε της Νομαρχίας να δοθεί δωρεάν το μπροστινό τμήμα του σε θεατρικές ομάδες όπου θα βρουν μια μόνιμη στέγη, το δε πίσω τμήμα του κτηρίου της Νομαρχίας να κατεδαφιστεί και να δημιουργηθεί χώρος πρασίνου ενοποιούμενος με τον υπάρχοντα εξωτερικό χώρο.
* Να δημιουργηθεί εκεί το νέο κτήριο που θα στεγάσει τις Οικονομικές Υπηρεσίες (Εφορία), δίνοντας με αυτόν τον τρόπο λύση σε χρόνιο αίτημα των εφοριακών.
Εννοείται ότι θα υπάρχουν υπόγειοι χώροι στάθμευσης που θα μπορούν να εξυπηρετήσουν αρκετές εκατοντάδες αυτοκίνητα με χαμηλό αντίτιμο π.χ. 50 λεπτά η ώρα(πηγή εσόδων για το Δήμο και τη Νομαρχία που θα μπορούσαν να το συνεκμεταλλευτούν ή να το επινοικιάσουν σε ιδιώτη).
Παράλληλα απελευθερώνεται το κέντρο των Χανίων από τις πολυσύχναστες δημοτικές υπηρεσίες και φεύγουν από αυτό εκατοντάδες αυτοκίνητα που με τις παραπάνω αναφερόμενες λύσεις θα παρκάρουν σε υπόγειους χώρους χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα και χωρίς να φαίνονται.
Με τις παραπάνω λύσεις επιτυγχάνεται με μια κίνηση πενταπλό ωφέλιμο αποτέλεσμα:
- Ικανοποιούνται πάγια αιτήματα των Εφοριακών για δικό τους κτήριο,
- συστεγάζονται και λειτουργούν καλύτερα και πιο αποτελεσματικά για τον πολίτη οι υπηρεσίες του Δήμου και της Νομαρχίας Χανίων,
- δημιουργείται σχολική στέγη,
- αποσυμφορείται το κέντρο των Χανίων από περιττή κίνηση και απελευθερώνονται πολλές θέσεις στάθμευσης και τέλος
- δημιουργείται ένα πάρκο 20 στρεμμάτων μέσα στην πόλη όπου θα λειτουργεί ως πνεύμονας οξυγόνου, χώρος περιπάτου και αναψυχής, παιδική χαρά κτλ.
Καλά όλα αυτά, αλλά που θα βρεθούν τα χρήματα για να γίνουν όλα αυτά; θα μου πείτε. Μα στις ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) που θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό μοχλό ανάπτυξης για τον τόπο μας.

No comments: