Friday, June 29, 2007

ΟΣΑ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ

* Το φεστιβάλ PHotoEspana τιμά τον Αμερικανό Ρόμπερτ Φρανκ - Μαδρίτη (Γαλλ.Πρακτ.)

Ο αμερικανός φωτογράφος ελβετικής καταγωγής Ρόμπερτ Φρανκ τιμήθηκε με το βραβείο 2007 του διεθνούς φεστιβάλ φωτογραφίας PHotoEspana (ΡΗΕ), ανακοίνωσαν οι διοργανωτές του θεσμού.
Η κριτική επιτροπή αποφάσισε να επιβραβεύσει "την επαγγελματική τροχιά και την επιρροή στη σύγχρονη φωτογραφία" του εικονοκλάστη προσωπογράφου της αμερικανικής κοινωνίας, γεννημένου στη Ζυρίχη το 1924 που συμμετείχε στο κίνημα Beat.
"Οι εργασίες του για τη ζωή στις ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν στο βιβλίο "Οι Αμερικανοί" σφραγίστηκαν από μια άποψη και ένα βλέμμα που επηρέασαν βαθιά τις μεταγενέστερες γενιές", αναφέρεται στην ανακοίνωση. "Η αισθητική του επηρεασμένη από το κίνημα Beat, οι κινηματογραφικές του ιδέες, συνέβαλαν ώστε η φωτογραφία να γίνει τέχνη μείζονος σημασίας" δηλώνουν οι διοργανωτές της μεγάλης ετήσιας συνάντησης της φωτογραφίας που διεξάγεται για 10η χρονιά.
Το κίνημα Beat, λογοτεχνικό κίνημα που έδρασε στις ΗΠΑ τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 επηρέασε την αμερικανική λογοτεχνία και κοινωνία σημαντικά ώστε να χαρακτηριστεί καλλιτεχνική γενιά Beat. Θεωρείται ότι το λογοτεχνικό αυτό κίνημα επέδρασε ουσιαστικά στα μεταγενέστερα κινήματα χίπις και πανκ.
Το φεστιβάλ PHotoEspana άνοιξε τις πύλες του στα τέλη Μαΐου με 60 εκθέσεις σε διαφορετικά σημεία της Μαδρίτης. Σε αυτές προβλήθηκαν έργα μεταξύ άλλων του φωτογράφου του ανθρώπινου μόχθου Βραζιλιάνου Σεμπαστιάο Σαλγκάντο, του Γάλλου Ρεϊμόν Ντεπαρντόν και του Αμερικανού Αντρές Σεράνο.

--------------

* Νέα στέγη 9.000.000 ευρώ για τη Μαντόνα - Λονδίνο (Γαλλ.Πρακτ.)

Η αμερικανίδα τραγουδίστρια Μαντόνα αγόρασε μια κατοικία στην τιμή των έξι εκατομμυρίων στερλινών (9 εκατομμύρια ευρώ) δίπλα στην έπαυλη όπου διαμένει με την οικογένειά της στο Μέριλεμπον, ένα προάστιο του Λονδίνου, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Press Association.
H σταρ της ποπ λέγεται ότι έχει ήδη τουλάχιστον πέντε ακίνητα στο Λονδίνο, μεταξύ τους η πολυτελής κατοικία της στο Μέριλεμπον, αξίας 7 εκατομμυρίων στερλινών (10 εκατομμύρια ευρώ) που διαθέτει οκτώ υπνοδωμάτια. Το γεωργιανής τεχνοτροπίας μέγαρο που αγόρασε πρόσφατα έχει έξι ορόφους, 10 υπνοδωμάτια και ένα καλλιτεχνικό στούντιο.
Το Λονδίνο είναι η μητρόπολη του κόσμου όπου οι τιμές των ακινήτων αγγίζουν τα υψηλότερα επίπεδα: η αύξηση είναι τέτοια που οι κατοικίες γίνονται σπάνιες στο κέντρο της πόλης και η αγορά τους προϋποθέτει την καταβολή αστρονομικών ποσών. Σύμφωνα με έκθεση του βρετανικού κτηματομεσιτικού ομίλου Knight Frank και της Citi Private Bank για το 2007, η τιμή του τετραγωνικού μέτρου στο Λονδίνο φθάνει τα 36.800 ευρώ στις ωραιότερες συνοικίες του.

--------------

* Η "πανούκλα της φώκιας" θερίζει στη Δανία -Κοπεγχάγη (Ρόιτερ-Γερμ.Πρακτ.-Γαλλ.Πρακτ.)

Η "πανούκλα της φώκιας", μια μάστιγα που αποδεκάτισε το 30% των θαλάσσιων αυτών θηλαστικών στη Δανία κατά την τελευταία επιδημία το 2002, ανιχνεύθηκε σε νησί της σκανδιναβικής χώρας, όπου βρέθηκαν νεκρές 41 νεογέννητες φώκιες. Οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους για αποδεκατισμό χιλιάδων ζώων αν η νόσος εξαπλωθεί, ανακοίνωσε η Διεύθυνση Δασών και Φυσικών Περιοχών της Δανίας.
Αξιωματούχοι της υπηρεσίας βρήκαν τα νεκρά νεογέννητα στο νησί 'Ανχολτ, μεταξύ Δανίας και Σουηδίας, που φιλοξενεί πολλές από τις 12.000 φώκιες οι οποίες ζουν στα νερά μεταξύ των δύο χωρών.
Η "πανούκλα της φώκιας" μπορεί να εξαπλωθεί στα χωρικά ύδατα της Δανίας αλλά και σε άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης και να προκαλέσει αρκετές χιλιάδες θανάτους στο είδος αυτό του θαλάσσιου θηλαστικού. Η ασθένεια δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο αλλά μπορεί να μεταδοθεί στους σκύλους. Η υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος εκφράζει ανησυχίες ότι πολλές φώκιες θα ξεβραστούν νεκρές στις ακτές της Δανίας τους προσεχείς μήνες και ότι ο πληθυσμός τους θα μειωθεί σημαντικά.

No comments: