Thursday, June 14, 2007

Άγνωστος μέχρι σήμερα δεινόσαυρος έρχεται στο φως

ΕΝΑΣ από τους μεγαλύτερους εξερευνητές απολιθωμάτων ανακάλυψε έναν, άγνωστο μέχρι σήμερα, δεινόσαυρο γιγαντιαίων διαστάσεων, η ύπαρξη του οποίου μπορεί να αλλάξει την ισχύουσα ακολουθία της εξέλιξης στα προϊστορικά ζώα.
Τα απομεινάρια του ζώου, το οποίο πρέπει να ζύγιζε 1.400 κιλά, ανακαλύφθηκε στην κοίτη του Ερλιάν στη Μογγολία, μία περιοχή πλούσια σε απολιθώματα, όπως ανέφερε ο Ζινγκ Ζου, που εντόπισε τα συγκεκριμένα απολιθώματα.
Το νέο είδος, με το όνομα Γιγαντόσαυρος, είναι ο μεγαλύτερος ορνιθόμορφος δεινόσαυρος που βρέθηκε ποτέ με ύψος πέντε μέτρων και μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτό του διάσημου τυραννόσαυρου. Το 85 εκατομμυρίων ετών πλάσμα ήταν 35 φορές βαρύτερο από οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο είδος και πιστεύεται ότι είχε ράμφος και φτερά σε σποραδικά σημεία του σώματος τους. «Είναι σα να βρίσκεις ποντίκι σε μέγεθος γουρουνιού. Ο νέος δεινόσαυρος είναι πολύ μεγαλύτερος από τα συγγενικά του είδη, χρειάστηκε ένας χρόνος για να επιβεβαιώσουμε τα χαρακτηριστικά του» δήλωσε ο Ζινγκ Ζου σε συνέντευξη τύπου.
Κατά τον εντοπισμό και τη μελέτη των οστών του γιγάντιου ζώου, ο Ζινγκ και οι συνεργάτες του αρχικά πίστευαν ότι επρόκειτο για κάποιο γνωστό σήμερα είδος. Σύντομα όμως εντόπισαν και αλλά κόκκαλα του ίδιου σκελετού και κατέληξαν, μετά από μελέτες, στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για νέο είδος που έμοιαζε πολύ με τα σημερινά κοτόπουλα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο

No comments: