Thursday, June 14, 2007

ΟΣΑ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ

* Η προστασία του νερού και οι κίνδυνοι της νευρικής ανορεξίας τα μηνύματα της Εβδομάδας Μόδας - Σάο Πάολο (Γαλλ.Πρακτ.)

Η 22η διοργάνωση Εβδομάδας Μόδας φθινόπωρο - χειμώνας του Σάο Πάολο, το μεγαλύτερο γεγονός μόδας στη Λατινική Αμερική, εγκαινιάστηκε χθες, με κεντρικό θέμα την προστασία της φύσης, αλλά και τους κινδύνους της νευρικής ανορεξίας.
Οι 48 σχεδιαστές που παρουσιάζουν τις κολεξιόν τους, έχουν υιοθετήσει μια απόλυτα οικολογική τακτική εισάγοντας στις δουλειές τους τα θέματα της προστασίας των υδάτινων πόρων, της ανακύκλωσης, της οικονομίας της ενέργειας.
"Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε και να ενημερώσουμε τους επισκέπτες για θέματα όπως η συνετή χρήση του νερού, η προέλευσή του, η καθαρότητά του και ο συμβολισμός του ως ρεύμα ιδεών", δήλωσε ο Πάουλο Μποργκές, διοργανωτής της εβδομάδας μόδας. Οι οργανωτές φύτεψαν 7.800 δένδρα ως "φυσικούς απορροφητήρες" μέρους των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με την ευκαιρία αυτή. "Εδώ και αρκετό καιρό μιλάμε για τη βραζιλιάνικη ταυτότητα στην εβδομάδα μόδας και το θέμα της βιοποικιλότητας --φυσικής και πολιτισμικής -- είναι ένα θέμα που θα σφραγίζει την εκδήλωση.
Πέρα από το οικολογικό μήνυμα, οι οργανωτές προτάσσουν παράλληλα τους κινδύνους από τη μάστιγα της νευρικής ανορεξίας διανέμοντας ενημερωτικά φυλλάδια απευθυνόμενοι στις νεαρές ηλικίες κυρίως στις κοπέλες που θέλουν να γίνουν φωτομοντέλα. Πολλά παιδιά, κυρίως κορίτσια της εφηβικής ή νεαρής ηλικίας θέλουν να μοιάσουν στα λεπτά, σχεδόν αποστεωμένα μανεκέν της showbiz. Έχουν έντονη αγωνία να παραμείνουν αδύνατες και γι’ αυτό καταφεύγουν σε εξαντλητικές δίαιτες, με αποτέλεσμα να χάνουν σημαντικό βάρος, τουλάχιστον 15% κάτω από το κανονικό βάρος που αντιστοιχεί στο σωματότυπό τους.
O δήμαρχος του Σάο Πάολο υπογράμμισε ότι η Εβδομάδα Μόδας "είναι μια από τις εκδηλώσεις που προσελκύει τους περισσότερους τουρίστες και κεφάλαια". Υπενθύμισε ότι η διοργάνωση αυτή μετείχε στην εκστρατεία απορρύπανσης της πόλης. "Το Σάο Πάολο είναι ο πόλος της δημιουργικής οικονομίας στη λατινική Αμερική. Συνδέοντας τη μόδα με καινοτόμα σχέδια, προετοιμάζουμε τη χώρα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις τους βιομηχανικής εποχής", πρόσθεσε.

--------------

* Η Documenta ανοίγει τις πύλες της - Βερολίνο (Γαλλ.Πρακτ.)

Η 12η διοργάνωση της Documenta, μιας από τις μεγαλύτερες εκθέσεις σύγχρονης τέχνης στον κόσμο, εγκαινιάζεται το Σάββατο για 100 ημέρες στο Κάσελ της κεντρικής Γερμανίας. Υπόσχεται να είναι προκλητική, όμορφη και πολιτική, ένα "σοκ αισθητικής" που θα κάνει τους επισκέπτες να συλλογιστούν για τον εαυτό τους, για τη ζωή, τονίζουν οι διοργανωτές της.
"Ελπίζω ότι η Documenta θα μας δώσει τους τρόπους να προσφέρουμε στην εξέλιξη της ανθρωπότητας άλλες επιλογές", δήλωσε ο επικεφαλής της διοργάνωσης, ο 44χρονος Γερμανός Ρότζερ Μπέργκελ. "Είναι δύσκολο. Η Documenta μπορεί να αποτελέσει ένα βήμα για να ενθαρρύνει τον κόσμο, το μεγάλο κοινό να αποδεχθεί τη δύναμη και την ευφυΐα που έχει μέσα του", πρόσθεσε.
Έως τις 23 Σεπτεμβρίου τουλάχιστον 500 έργα από 113 καλλιτέχνες θα εκτεθούν σε 17.000 τ.μ σε αρκετά σημεία της πόλης. Εκτός από τις τρεις παραδοσιακές αίθουσες: Fridericianum, documenta-Halle et Neue Galerie, κατασκευάστηκε ένα θερμοκήπιο 9.500 τ.μ. το "περίπτερο Aue". Μια καινοτομία της έκθεσης είναι ότι συμπεριλαμβάνει έργα αρχαίας τέχνης. 'Ετσι μια ζωγραφική του 16ου αιώνα ενός Πέρση καλλιτέχνη όπου ένας ποταμός, ζωγραφισμένος με την κινεζική τεχνοτροπία, διασχίζει ένα τοπίο της Περσίας, συνιστά μια πολύ επίκαιρη απεικόνιση της παγκοσμιοποίησης, υποστηρίζει ο Μπέργκελ.
"Το Μουσείο των 100 ημερών" της πόλης Κάσελ ιδρύθηκε το 1955. Τότε αποτελούσε ένα μικρό παράρτημα της μεγάλης έκθεσης λουλουδιών και φυτών θερμοκηπίου που προέβαλλε την απαγορευμένη από τους Ναζί τέχνη. Έκτοτε δεν σταμάτησε να αναπτύσσεται για να αποτελεί σήμερα μια παγκόσμια συνάντηση της σύγχρονης τέχνης. Οργανώνεται κάθε πέντε χρόνια και στόχος της είναι να αποτελεί μια πεμπτουσία των διεθνών καλλιτεχνικών τάσεων και ένα εργαστήρι ιδεών για τις εικαστικές εκθέσεις.

------------

* O οίκος Κρίστις θα οργανώνει έως το 2010 τη δημοπρασία των κρασιών των Hospices de Beaune έως το 2010 - Ντιζόν (Γαλλ.Πρακτ.)

Ο οίκος δημοπρασιών Κρίστις που οργανώνει από το 2005 τη δημοπρασία κρασιών των Hospices de Beaune, τη μεγαλύτερη πώληση κρασιών στον κόσμο για φιλανθρωπικό σκοπό στον κόσμο, επελέγη να συνεχίσει την αποστολή αυτή έως το 2010.
Η 147η δημοπρασία θα διεξαχθεί στις 18 Νοεμβρίου 2007 στη Βουργουνδία υπό την επιμέλεια του Φρανσουά Κουριέλ, προέδρου του Κρίστις στην Ευρώπη και του διευθυντή ανάπτυξης του οίκου στη Γαλλία.
Το 2005 κατά την πρώτη διοργάνωση της δημοπρασίας από το διάσημο οίκο το συνολικό ύψος των πωλήσεων έφθασε τα 3,79 εκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 25% σε σχέση με το 2004. Το 2006 οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4,92% λόγω αυξήσεων των τιμών.

No comments: