Monday, June 18, 2007

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

*Σαν σκηνή από ταινία

Σε μια αξέχαστη σκηνή από την ταινία "Όνειρα", του Ακίρα Κουροσάβα, ένας άνδρας περιφέρεται ανάμεσα σε πίνακες του Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Στο ξενοδοχείο "Αtelier Sul Mare", στη Σικελία, αυτό το "όνειρο", γίνεται πραγματικότητα: Οι επισκέπτες δεν περπατούν απλά ανάμεσα σε έργα τέχνης, αλλά αυτά είναι μέρος της καθημερινότητάς τους.
Βρίσκεται στην παραλία Κάστελ ντι Τούζα, σ΄ ένα ήρεμο ψαροχώρι ανάμεσα στο Παλέρμο και τη Μεσίνα και το ξενοδοχείο διαθέτει 16 δωμάτια που δεν βρίσκεις όμοιά τους πουθενά αλλού: Το κάθε ένα από αυτά φέρει την υπογραφή ενός γνωστού καλλιτέχνη.
Για παράδειγμα στο "Δωμάτιο της Θάλασσας", σε έξι τηλεοπτικές οθόνες προβάλλονται εικόνες από κύματα που χτυπούν με μανία μια παραλία. Η ιδέα του καλλιτέχνη Φαμπρίτζιο Πλέσι, που υπογράφει αυτή την εικαστική παρέμβαση, είναι να ενθαρρύνει τον επισκέπτη να αναζητήσει την πραγματική εικόνα στις ακτές της Σικελίας, που κρύβεται πίσω από τα ξύλινα παράθυρα του δωματίου.
Στη "Φωλιά", που δημιούργησε ο καλλιτέχνης Πάολο Ικάρο, οι επισκέπτες βρίσκουν ένα μεγάλο κρεβάτι σε σχήμα καρδιάς, που είναι σκεπασμένο με πούπουλα.
Όσοι επισκέπτες έχουν αναστολές θα νοιώσουν άβολα στο δωμάτιο "Σκιώδης Γραμμή", που φέρει την υπογραφή του Μικέλε Καντζονέρι: Εδώ, στα αριστερά του κρεβατιού βρίσκεται η τουαλέτα και δεξιά η καμπίνα του μπάνιου, δίπλα σε ένα μεγάλο παράθυρο που βλέπει στη θάλασσα.



Ένα από τα πιο δημοφιλή δωμάτια είναι εκείνο του "Προφήτη", που είναι αφιερωμένο στον μεγάλο Ιταλό κινηματογραφιστή και συγγραφέα Πιέρ Πάολο Παζολίνι. Εκείνο όμως που πολλοί το ερωτεύονται είναι "Το Δωμάτιο των Πινάκων", που δημιουργήθηκε από τους Πιέτρο Ντοράτζιο και Γκρατζιάνο Μαρίνι: εδώ οι επισκέπτες έχουν την αίσθηση ότι περπατούν πάνω σε ένα γιγάντιο καμβά ζωγραφικής.
Ένα από τα τελευταία δωμάτια είναι η "Σελήνη", των Ουμπέρτο Λεόνε και Ούτε Πίκα- ένα δωμάτιο με κρεββάτι σε σχήμα φεγγαριού και ελαιόδεντρα αντί για κουρτίνες στα παράθυρα.
Τα πάντα σε αυτή την ξεχωριστή ξενοδοχειακή μονάδα έχουν μια πινελιά από τέχνη- ακόμα και στο ασανσέρ, οι επισκέπτες διαβάζουν γκράφιτι, που τους καλεί "να κλείσουν την τηλεόραση και να ανοίξουν τη συνείδησή τους".
Στα δωμάτια αυτά η διανυκτέρευση (μαζί με πρωινό) κοστίζει 70 Ευρώ και οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου καλούν τους πελάτες να δοκιμάζουν κάθε βράδυ κι ένα διαφορετικό δωμάτιο.
Περισσότερες πληροφορίες βρείτε στην ιστοσελίδα www.ateliersulmare.it.

=======

*Η "άλλη" Μαγιόρκα κρύβει εκπλήξεις

Για τους περισσότερους η Μαγιόρκα φέρνει στο νου εικόνες από παραλίες τις οποίες απολαμβάνουν νωχελικά οι επισκέπτες, πριν έρθει η νύχτα για να ζήσουν την έντονη ζωή των κλαμπ. Όμως το μεγαλύτερο από τα νησιά του συμπλέγματος των Βαλεαρίδων έχει πολύ περισσότερα να προσφέρει.
Τα τελευταία χρόνια η Μαγιόρκα είναι δημοφιλής προορισμός για όσους αγαπούν διαδρομές με ποδήλατο βουνού, αλλά και για τους ορειβάτες. Οι περισσότεροι από αυτούς κατευθύνονται στα βουνά Σιέρα δε Τραμουντάνα, στο βόρειο τμήμα της Μαγιόρκα.
Ωστόσο οι τουρίστες δεν έχουν "ανακαλύψει" ακόμα τη βορειοανατολική πλευρά, όπου βρίσκεται το Εθνικό Πάρκο της Χερσονήσου Γεβάντ, κοντά στο δήμο της Άρτα. Αυτό το εθνικό πάρκο δημιουργήθηκε μόλις το 2001 και θεωρείται ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στο σύμπλεγμα των Βαλεαρίδων, λόγω των πολλών διαφορετικών ειδών χλωρίδας και πανίδας που φιλοξενεί.
Εδώ ο επισκέπτης θα βρει άγονους λόφους και βραχώδη βουνά, αλλά και υγρότοπους και αμμοθίνες. Στην περιοχή φωλιάζουν μεταναστευτικά πτηνά, όπως γεράκια και αετοί, ενώ συχνά εμφανίζονται κορμοράνοι και γλάροι.
Για να πάρει μια καλή εικόνα αυτού του εθνικού πάρκου ο επισκέπτης θα χρειαστεί τουλάχιστον τρεις ώρες κι από κει και πέρα, η "εξερεύνηση" εξαρτάται από την όρεξη και τις δυνάμεις που έχει ο καθένας. Διαδρομές πάντως υπάρχουν για όλα τα γούστα.
Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες : www.newsmallorca.com, www.illesbalears.es,
www.spain.info.

=======

*Στην "Ελβετία" της Λατινικής Αμερικής, μ΄ ένα σακίδιο στην πλάτη

Η Ουρουγουάη είναι ένας από τους λιγότερο γνωστούς προορισμούς για τους τουρίστες εκτός της Λατινικής Αμερικής. Γι ΄ αυτό ακόμα και οι πιο δημοφιλείς περιοχές της χώρας είναι άγνωστες στους περισσότερους.
Ωστόσο υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επισκεφτεί κάποιος αυτή τη χώρα που βρίσκεται ανάμεσα στην Αργεντινή και τη Βραζιλία και είναι γνωστή ως η "Ελβετία" της Νότιας Αμερικής. Η Ουρουγουάη έχει πολλά να προσφέρει στους τουρίστες- για παράδειγμα, οι παραλίες στον Ατλαντικό είναι εξαιρετικής ομορφιάς και τις προτιμούν οι Λατινοαμερικανοί νεαροί που κάνουν διακοπές με μία σκηνή και το σλιπινγκ-μπαγκ στην πλάτη. Οι περισσότεροι προέρχονται από τη γειτονική Αργεντινή.
Η καλύτερη εποχή για να επισκεφτεί κάποιος την Ουρουγουάη και κυρίως αν προτιμά τις διακοπές σε σκηνή είναι από το Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο- που είναι οι καλοκαιρινοί μήνες για την περιοχή.
Μια καλή ιδέα για να αρχίσει κάποιος την επίσκεψη είναι η πόλη Κολόνια, η οποία περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Ηνωμένων Εθνών με τις περιοχές που θεωρούνται σημεία αναφοράς της παγκόσμιας κληρονομιάς.
Από την Κολόνια, ο επισκέπτης μπορεί να κατευθυνεί προς τα βόρεια, κατά μήκος του ποταμού Ουρουγουάη για να φτάσει μέχρι τις θερμοπηγές στο Αρτίγας. Αν ο επισκέπτης προτιμά τις παραθαλάσσιες διαδρομές, τον περιμένει η ακτή από το Μοντεβιδέο μέχρι την Πούντα δελ Έστε, στον Ατλαντικό, που θεωρείται το "Μονακό" της Νότιας Αμερικής. Εδώ συχνάζουν οι διασημότητες της Ουρουγουάης...
Στο Μοντεβιδέο ο ταξιδιώτης αξίζει να αφιερώσει χρόνο για να δει το ιστορικό κέντρο της πόλης.
Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι, πάρτε πληροφορίες από την ιστοσελίδα www.turismo.gub.uy.


(Πηγή DPA)

No comments: