Tuesday, June 26, 2007

Κροατία - Στην ηλικία των 16 ετών δοκιμάζουν οι νέοι για πρώτη φορά ναρκωτικά

Στην ηλικία των 16 ετών κατά μέσο όρο δοκιμάζουν για πρώτη φορά κάποια ναρκωτική ουσία οι νέοι στην Κροατία και στην ηλικία των 19,9 ετών παίρνουν πρώτη φορά ηρωίνη, σύμφωνα με τα στοιχεία ερευνών.
Το 2005 καταγράφηκαν 6.668 εξαρτημένοι από ναρκωτικές ουσίες, ποσοστό αυξημένο κατά 15,6% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.
Ο αριθμός των νέων ασθενών χρηστών ναρκωτικών το 2005 ανήλθε στους 1.770, ποσοστό αυξημένο κατά 9,33% σε σχέση με το 2004.
Στην Κροατία, οι ασθενείς εθισμένοι σε ψυχοτρόπα φάρμακα στη διάρκεια του 2005 ήταν 22.360.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, η αντιπρόεδρος της κροατικής κυβέρνησης και πρόεδρος της κυβερνητικής επιτροπής για την καταπολέμηση της χρήσης ναρκωτικών, κ. Γιάντρανκα Κόσορ, παρουσίασε το κυβερνητικό πρόγραμμα για την επανένταξη στην κοινωνία των θεραπευμένων πρώην εξαρτημένων από ναρκωτικά.
Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των εργοδοτών στην απασχόληση απεξαρτημένων ατόμων και τον καθορισμό των επαγγελμάτων τα οποία είναι πιο κατάλληλα για τους θεραπευμένους πρώην χρήστες ναρκωτικών.
Η εθνική στρατηγική καταπολέμησης της χρήσης ναρκωτικών ουσιών 2006 - 2021 που υιοθετήθηκε από την Κροατική Βουλή το 2005 έχει στόχο τη μείωση της διάθεσης ναρκωτικών και τη μείωση του ενδιαφέροντος των νέων για τα ναρκωτικά.
Στο Ζάγκρεμπ άνοιξαν σήμερα για το κοινό οι πύλες του κέντρου εκπαίδευσης σκύλων για ανίχνευση ναρκωτικών της Αστυνομικής Ακαδημίας του Ζάγκρεμπ, όπου θα πραγματοποιηθεί επίδειξη.

No comments: