Tuesday, June 26, 2007

Χανιά - Ειδικό Θέμα: Τουρισμός υπαίθρου - Αγροτουρισμός

Tου Αντ. Νομικού, ΑΠΕ

Μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες προτάσεις για τις λεγόμενες εναλλακτικές μορφές τουρισμού τείνει να εξελιχθεί ο λεγόμενος θεματικός τουρισμός , ή τουρισμός της υπαίθρου με τις διάφορες μορφές του όπως ο αγροτουρισμός, ο πολιτιστικός τουρισμός και οι ειδικές δραστηριότητες.
Σιγά -σιγά και με σύνθεση πρωτοβουλιών από την πολιτεία και τους ιδιώτες επιχειρηματίες, αναδεικνύεται σε ένα σύνθετο και δυναμικό πυλώνα ανάπτυξης με πολλά πλεονεκτήματα και πολλές ωφέλειες, κυρίως για περιοχές που μέχρι σήμερα είναι λιγότερο ανεπτυγμένες.
Δεν είναι λίγοι άλλωστε αυτοί που υποστηρίζουν πώς ο θεματικός τουρισμός σύντομα θα μπορεί να συνεισφέρει σε αυτό που λέμε τουριστική κίνηση που εκφράζεται κυρίως με την παραδοσιακή της μορφή.
Οι δυνατότητες μιας εκ των μορφών του θεματικού τουρισμού, του αγροτουρισμού τα προβλήματα και οι προοπτικές βρίσκονται στο επίκεντρο τριήμερης συνάντησης φορέων του αγροτουρισμού από διάφορες περιοχές της χώρας που άρχισε σήμερα και οργανώνει η Βάμμος ΑΕ.
Στην συνάντηση συμμετέχουν περισσότερες από 40 επιχειρήσεις από την Κρήτη, την Πελοπόννησο, τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και τα Ιόνια νησιά. Η συνάντηση γίνεται σε συνεργασία με τη Μηλιά, τη Βίλα Κύθνια, τον ΟΑΔΥΚ το δίκτυο αγροτουρισμού δυτικής Κρήτης και τον Ξένιο Δία Κοζάνης.
Μέσα από τρεις ενότητες συνομιλιών στο Βάμμο, στην Μηλιά και το Πάνορμο, οι συμμετέχοντες θα ανταλλάξουν εντυπώσεις και ιδέες και θα προσπαθήσουν να αναδείξουν κοινές δράσεις ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει και επισκέψεις σε αγροτουριστικές μονάδες των Χανίων και του Ρεθύμνου.
Η Ελληνική πολιτεία φαίνεται να δίνει ιδιαίτερο βάρος και η σημασία των ήπιων εναλλακτικών μορφών τουρισμού για την ανάπτυξη της υπαίθρου, στην Περιφέρεια Κρήτης, υπογραμμίζεται και από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 -2013. Το Πρόγραμμα θα υλοποιήσει παρεμβάσεις για την ενθάρρυνση της τουριστικής δραστηριότητας, με ενδεικτικές δράσεις όπως είναι η μικρής δυναμικότητας υποδομές διανυκτέρευσης, τα επισκέψιμα αγροκτήματα, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού υπαίθρου. Με αυτές αλλά και άλλες δράσεις θα επιδιωχθεί η βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αγροτικές περιοχές.
Ο Aγροτουρισμός είναι μια μορφή περιφερειακής ανάπτυξης, η οποία μπορεί να συμβάλει στην τοπική κοινωνία, προσφέροντας οικονομική άνθηση και ευμάρεια. Τα οφέλη που πηγάζουν από αυτόν λειτουργούν σε πολλαπλά επίπεδα (οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, αγροτικής παραγωγής), μέσω μιας μορφής τουρισμού που σέβεται το υπάρχον περιβάλλον και τους φυσικούς - ανθρώπινους πόρους. Επιτρέπει τη συνέχιση της παραγωγής παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων που πιθανώς να είχαν εκλείψει, διατηρεί ή αναβιώνει τέχνες που διαφορετικά θα είχαν "πεθάνει", συντηρεί τις μνήμες με την αναβίωση εθίμων και παραδοσιακών εκδηλώσεων, γίνεται κανάλι επικοινωνίας των απομονωμένων περιοχών και δίνει προοπτικές δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα στους νέους και τις γυναίκες της περιφέρειας. Αντιπροσωπεύει επίσης την ευκαιρία να τεθεί σε μια νέα βάση η σχέση αστικού κέντρου - αγροτικής περιοχής, και κυρίως των μειονεκτικών περιοχών.

Ο Αγροτουρισμός αποτελεί ένα επιχειρηματικό πεδίο με μέλλον και προοπτικές.

Τα Χανιά είναι από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που ανάπτυξαν τον αγροτουρισμό, με την έννοια της αναπαλαίωσης ή της δημιουργίας παραδοσιακών οικισμών όπως είναι ο Βάμος και η Μηλιά. Προσφέρει επίσης καταλύματα τα οποία βρίσκονται μέσα στον αγροτικό χώρο ή σε αγροκτήματα και ξενώνες που προσφέρουν δραστηριότητες, όπως μαθήματα Κρητικής κουζίνας, συλλογής βοτάνων, ελληνικής γλώσσας, παράδοσης, ιστορίας, ελληνικών χωρών, κεραμικής ή ακόμη και βιολογικής καλλιέργειας.
Ο Αγροτουρισμός μπορεί να δώσει ώθηση στις αγροτικές περιοχές που έχουν υποστεί τις επιπτώσεις της μειονεκτικής ανάπτυξης, της ερήμωσης, της γήρανσης του πληθυσμού, της απαξίωσης της αγροτικής οικονομίας. Με τον Αγροτουρισμό μπορεί να δοθεί απάντηση - διέξοδος στην ανεργία, με την παραμονή των κατοίκων στις περιοχές τους, τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, την ανακαίνιση σπιτιών και αρχοντικών που αφέθηκαν στον χρόνο.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στα Χανιά σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υπάρχουν 43 μικρά καταλύματα αγροτουρισμού ενώ στο Ρέθυμνο φθάνουν τα 70.

No comments: