Monday, June 11, 2007

ΟΣΑ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ

* Γκαλερί τέχνης στο μετρό της Μόσχας κόντρα στη διαφήμιση και την επιθετικότητα - Μόσχα (Γαλλ.Πρακτ.)

Οι επιβάτες της γραμμής Αρμπάτσκο - Ποκρόφσκαγια του μετρό της Μόσχας ταξιδεύουν πλέον σε βαγόνια που έχουν μετατραπεί σε γκαλερί τέχνης, μια πρωτοβουλία που σκοπό έχει να τους δώσει ένα άρωμα ζωγραφικής σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από την επιθετική διαφήμιση.
Τα βαγόνια-μουσεία είναι διακοσμημένα στην εξωτερική πλευρά τους με εικόνες λουλουδιών και μεγενθυμένα αποσπάσματα έργων του ζωγράφου Σεργκέι Αντριάκα, από τους εμπνευστές του προγράμματος. Στο εσωτερικό τους, κατά μήκος των τοιχωμάτων, κοσμούνται με αντίγραφα υδατογραφιών του ζωγράφου και των νεαρών μαθητών του στη σχολή Ακουαρέλας που έχει στη Μόσχα.
Οι συρμοί με τα μουσειακού χαρακτήρα βαγόνια εκτελούν δρομολόγια από τις 12.00 έως τις 15.00 προκαλώντας το θαυμασμό στις γιαγιάδες και στα εγγόνια τους, οι οποίοι και αποτελούν την πλειοψηφία των επιβατών του δρομολογίου το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
"Οι άνθρωποι βρίσκονται έτσι σε έναν όμορφο κόσμο από τον οποίο απουσιάζει η επιθετική διαφήμιση. Ο περισσότερος κόσμος δεν έχει ούτε το χρόνο ούτε τη συνήθεια να πηγαίνει στο μουσείο. Η φωτογραφία και οι υπολογιστές επικρατούν σήμερα στο οπτικό μας πεδίο. Εδώ οι άνθρωποι βλέπουν ότι ένας κόσμος με το πινέλο του ζωγράφου είναι όμορφος", εξήγησε ο ζωγράφος. "Η ιδέα των υπόγειων γκαλερί τέχνης υποστηρίχθηκε σθεναρά από τον διευθυντή του μετρό της Μόσχας. Μου είπε ότι στο Λονδίνο το ποσοστό εγκληματικότητας μειώθηκε αφότου άρχισε να μεταδίδεται κλασική μουσική. Εάν δεν κάναμε κάτι τέτοιο εδώ, θα γινόμασταν πολύ κτηνώδεις", πρόσθεσε.

------------

* Λογοτεχνικά βραβεία για τον Γερμανό Μάρτιν Μόζεμπαχ και τον Ιταλό Κλάουντιο Μάγκρις - Βερολίνο (Γαλλ.Πρακτ.)

Η σημαντικότερη διάκριση της Γερμανικής Ακαδημίας Λογοτεχνίας και Ποίησης, το βραβείο Γκέοργκ Μπίχνερ 2007 δόθηκε στον μυθιστοριογράφο Μάρτιν Μόζεμπαχ.
Ο 55χρονος συγγραφέας από τη Φρανκφούρτη εξερεύνησε τα περισσότερα λογοτεχνικά είδη: μυθιστορήματα, δοκίμια, άρθρα, σενάρια, ποιήματα. Η επιτροπή της Ακαδημίας χαρακτήρισε τον συγγραφέα "εμπνευσμένο συναρμολογητή όλων των τομέων της λογοτεχνίας" και "κριτικό της εποχής του ακέραιας ανεξαρτησίας". Ο λογοτέχνης θα λάβει το βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 40.000 ευρώ στις 27 Οκτωβρίου στην έδρα της Ακαδημίας στη νοτιοδυτική πόλη Ντάρμσταντ.
Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο από το 1923, στη μνήμη του γερμανού ποιητή και συγγραφέα Γκέοργκ Μπίχνερ (1813-1837) στα έργα του οποίου περιλαμβάνονται "Ο θάνατος του Δαντόν" και "Βόιτσεκ".
Την ίδια ώρα στο Παρίσι το βραβείο Mediterranee 2007 ξένης λογοτεχνίας δόθηκε στον ιταλό συγγραφέα Κλάουντιο Μάγκρις για το μυθιστόρημά του "Στα τυφλά", όπως ανακοινώθηκε από τη γραμματεία του βραβείου που απονέμεται κάθε χρόνο στη Γαλλία.
Γεννημένος το 1939 στην Τριέστη της βορειοανατολικής Ιταλίας, ο διανοούμενος Μάγκρις έχει γράψει πολλά έργα τα οποία έχουν μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες. Η νουβέλα "Στα τυφλά" αναφέρεται στην ιστορία ενός ηλικιωμένου που προσπαθεί να ανασυγκροτήσει φάσεις της ζωής του σε ένα νοσοκομείο της Τριέστης.
Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ. Καθιερώθηκε το 1982 από το Μεσογειακό Κέντρο Λογοτεχνίας (CML) που εδρεύει στο Περπινιάν (νοτιοδυτική Γαλλία). Απομένεται σε συγγραφείς της λεκάνης της Μεσογείου έργα των οποίων έχουν μεταφραστεί στη γαλλική γλώσσα. Το 2006 δόθηκε στο νομπελίστα Λογοτεχνίας Τούρκο Ορχάν Παμούκ.

--------------

* Δισεκατομμυριούχος παντρεύει την κόρη του "προχωρημένης ηλικίας και κοντούλα"- Σεούλ (Γαλλ.Πρακτ.)

Νοτιοκορεάτης δισεκατομμυριούχος έλαβε 200 υποψηφιότητες μέσα σε τέσσερις ημέρες από άνδρες που ανταποκρίθηκαν στην καταχωρημένη αγγελία του, στην οποία δημοσιοποιεί την επιθυμία του για εξεύρεση συζύγου για την κόρη του. Με κάθε ειλικρίνεια η κόρη περιγράφεται στην αγγελία "λίγο προχωρημένης ηλικίας και κοντή".
Ο πατέρας, ηλικίας περίπου 60 ετών, η ταυτότητα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε, διαθέτει περιουσία 100 δισεκατομμυρίων γουόν (107 εκατομμυρίων δολαρίων) και "αναζητά νεαρής ηλικίας άνδρα για να παντρέψει την κόρη του", ανέφερε η υπηρεσία αρμόδια για τους γάμους Sunoo. "Επιθυμεί έναν πατέρα που να είναι ο αρχηγός της οικογένειάς του, η οποία δεν έχει άρρενα διάδοχο", διευκρινίζεται από την υπηρεσία στην ιστοσελίδα της. 'Οσο για τη μέλλουσα σύζυγο, είναι χριστιανή, 38 ετών με σπουδές στις ΗΠΑ. "Παρά τα μειονεκτήματά της, μια ηλικία λίγο προχωρημένη και πολύ κοντούλα", έχει όλα τα χαρίσματα και προσόντα", επισημαίνεται.
Οι επίδοξοι σύζυγοι δεν σταμάτησαν να συρρέουν στην υπηρεσία, εμφανώς ταραγμένοι καταθέτοντας την αίτηση υποψηφιότητας. "Είναι ένα τεράστιο ποσό: 100 δισεκατομμύρια γουόν! Το να είσαι μέλος μιας πλούσιας οικογένειας όπως αυτή, δεν είναι κι άσχημα", σχολίασε ένας 20χρονος Νοτιοκορεάτης όταν ρωτήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο YTN.

No comments: