Wednesday, May 30, 2007

Πανελληνίων Εξετάσεων το ανάγνωσμα...

Μεσούσης της περιόδου των Πανελληνίων εξετάσεων και ακούγονται διάφορα για διαρροές θεμάτων, παιχνίδια επιτήδειων από το Υπουργείο κτλ.
Κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια. Στο ίδιο έργο θεατές, στους ίδιυς διάλογους ωτακουστές.
Μα καλά δεν την έχετε πάρει χαμπάρι ακόμα τη δουλειά; Σικέ το ματς! Σικέ η Παιδεία που παρακμάζει και η Παραπαιδεία που ακμάζει.
Απαιτείται η κατάργηση των εξετάσεων αυτών και ο προσδιορισμός νέου οράματος-στόχου για την Παιδεία. Τόσα χρόνια όλο το σύστημα γυρίζει γύρω από το σαθρό σύστημα των εξετάσεων αυτών και των επιχειρήσεων-φροντιστηρίων που κονομούν από αυτό. Ουδείς ποτέ ενδιαφέρθηκε για την ουσία του πράγματος. Χιλιάδες όνειρα κατακερματισμένα και φρούδες ελπίδες σε εύθραστες ψυχές που υποτίθεται ότι πρέπει να μπουν στη ζωή με "χίλια", να αρπάξουν τη σκυτάλη από τους μεγαλύτερους και να την πάνε πιο μακρυά, πιο ψηλά, πιο δυνατά...
Ποιός θα απολογηθεί για όλα αυτά τα χαμένα χρόνια, όνειρα, ελπίδες, χρήματα κτλ...
Ποιός θα αναλάβει να εξηγήσει στους νέους ότι η ζωή δεν τελειώνει με τις Πανελλήνιες αλλά προχωράει ανεξάρτητα από αυτές και βέβαια και χωρίς αυτές.
Πόσες φορές αλήθεια δεν έχουν χαθεί ζωές από αυτοκτονίες για τέτοια ζητήματα...
Είναι καιρός να γυρίσει και αυτή η σελίδα και να πάμε κάπου αλλού, πιο μελετημένο, πιο συστηματικό, πιο αναγκαίο, πιο χρήσιμο και λιγότερο ψυχοφθόρο σύστημα.
Και αυτό πρέπει να το προκαλέσουν οι ίδιοι οι μαθητές γιατί αυτούς αφορά και αυτούς βασανίζει. Να κατέβουν στο δρόμο γι αυτό, να κάνουν καταλήψεις γι αυτό, κάνουν αποχές γι αυτό. Οχι μόνο χαβαλές και μαλακίες στα σχολεία. Η Παιδεία είναι πόλύ σοβαρή υπόθεση και δε χωράει χαβαλετζίδικες εκτιμήσεις και αποφάσεις.
Αυτές οι εξετάσεις θα τελειώσουν σε λίγες μέρες και όλα θα ξαναγίνουν(;) φυσιολογικά για τους εμπλεκόμενους σε αυτό το σύστημα: μαθητές, καθηγητές, εξεταστές, διορθωτές κτλ.
Θα κατακλειστούν οι παραλίες, οι καφετέρειες, τα μπαράκια, θα αρχίσουν τα φλερτ, έρωτες θα γεννηθούν, καρδιές θα ραγίσουν και θα σκιρτήσουν σε παράξενα και πρωτόγνωρα συναισθήματα, δάκρυα θα προβάλλουν στα μάτια και γέλια τρανταχτά θα ακουστούν από ξέγνοιαστες παρέες...
Και με αυτά και με άλλα θα κυλήσει το καλοκαιράκι και θα έρθει ο Σεπτέμβρης ο μαύρος με τα σχολεία να ξανανοίγουν και να ξεκινάει ένας νέος φαύλος κύκλος.
Ή μήπως όχι;...

No comments: