Sunday, March 2, 2008

Νίκη Μεντβέντεφ στις ρωσικές εκλογές

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ κερδίζει τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία με μεγάλη διαφορά, όπως δείχνουν τα επίσημα αποτελέσματα της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής.
Ο Μενβέντεφ προηγείται με 66,5% των ψήφων, έπειτα από την καταμέτρηση των ψήφων στο 30% των εκλογικών τμημάτων, ανέφερε η επιτροπή.
Νωρίτερα, τα αποτελέσματα των ρωσικών προεδρικών εκλογών, έπειτα από την καταμέτρηση των ψήφων στο 20% των εκλογικών τμημάτων, είχαν ως εξής:
Ντμίτρι Μεντβέντεφ (Ενωμένη Ρωσία) 64,86%
Γκενάντι Ζιουγκάνοφ (Κομουνιστικό Κόμμα) 19,74%
Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι (LDRR) 12,50%
Αντρέι Μπογκντάνοφ (Δημοκρατικό Κόμμα) 1,53%

«Στο δρόμο του Πούτιν»

Ο νέος πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ εμφανίστηκε για λίγο στη σκηνή μιας συναυλίας ροκ στην Κόκκινη Πλατεία, στο πλάι του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δεσμευόμενος να διασφαλίσει τη σταθερότητα και να συνεχίσει την πολιτική του μέντορά του. «Μπορούμε να συνεχίσουμε στο δρόμο που χάραξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν και έχουμε κάθε ευκαιρία να το κάνουμε», είπε ο Μεντβέντεφ, που φορούσε παντελόνι τζιν και δερμάτινο σακάκι, υπό τις επευφημίες του πλήθους.
«Οι εκλογές έγιναν. Ο υποψήφιός μας Ντμίτρι Ανατόλιεβιτς Μεντβέντεφ έχει άνετο προβάδισμα. Οι εκλογές διεξήχθησαν αυστηρά σύμφωνα με το σύνταγμα», είπε ο Πούτιν που φορούσε επίσημο μαύρο παντελόνι στη συναυλία του αγαπημένου συγκροτήματος του επικεφαλής του Κρεμλίνου, Λιούμπε.
Στα δικαστήρια προσφεύγει ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ
Ο κυριότερος αντιπολιτευόμενος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας δήλωσε πως είναι ικανοποιημένος με τη δεύτερη θέση που προβλέπεται να καταλάβει, αλλά εξέφρασε ανησυχία για παραβιάσεις σε ορισμένες περιοχές. Μάλιστα, ο ηγέτης του ρωσικού κομουνιστικού κόμματος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ δήλωσε ότι θα προσφύγει στα δικαστήρια για παραβιάσεις που φέρεται να έγιναν στις προεδρικές εκλογές.
«Έχουμε στοιχεία για νοθεία των εκλογών και θα πάμε στο δικαστήριο», δήλωσε ο Ζιουγκάνοφ σύμφωνα με το Τας.
Νωρίτερα, ο Ντμίτρι Ζιουγκάνοφ είχε δηλώσει: «Λαμβάνοντας υπόψη την προεκλογική εκστρατεία που διενεργήθηκε από τις αρχές, θεωρώ το αποτέλεσμά μας ως ικανοποιητικό».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: