Tuesday, July 3, 2007

Η Διατλαντική αντίληψη της υγιεινής διατροφής


Η ΔΗΜΟΣΙΑ συζήτηση για τη διατροφή, την ποιότητα του φαγητού που καταναλώνουμε και αυτών που μας προσφέρονται σε εστιατόρια και φαστφουντάδικα έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια. Ήδη, οι επίσημες αρχές παίρνουν τα πρώτα μέτρα, προκειμένου να βελτιώσουν την προσφερόμενη ποιότητα και ταυτόχρονα να προλάβουν τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων. Τα πλέον πρόσφατα μέτρα εφαρμόσθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην πόλη της Νέας Υόρκης. Οι επιλογές όμως των δύο πλευρών ήταν τελείως διαφορετικές, που δείχνουν ότι και η αντίληψή τους για το ίδιο θέμα έχει διαφορετική λογική και βάση.

Η Ε.Ε. καταργεί τις «θρεπτικές αξίες»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με πρόσφατη απόφασή της απαγορεύει να χρησιμοποιείται ο όρος «πλούσιο σε θρεπτικές αξίες» στα τρόφιμα, όπως π.χ. το σπανάκι και ο σολομός, ενώ κανένα προϊόν δεν θα θεωρείται πλέον ότι προλαμβάνει καρδιακά νοσήματα ή τον καρκίνο, εάν δεν υπάρχει σαφής ιατρική οδηγία.
Περίπου εκατό προϊόντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζονται ως τρόφιμα μεγάλης θρεπτικής αξίας. Οι ερευνητές ωστόσο, υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα τρόφιμα αυτά προστατεύουν από οποιοδήποτε νόσημα.
Η οδηγία αφορά όλα τα τρόφιμα και τα ποτά που παρασκευάζονται ή πωλούνται εντός της Ε.Ε., ενώ επιπλέον, θα πρέπει να διευκρινίζεται στις ετικέτες τι σημαίνουν για κάθε προϊόν, εξειδικευμένοι όροι όπως «light», «χωρίς αλάτι», κτλ.
Οι εταιρείες έχουν μία προθεσμία δύο ετών, προκειμένου να προσαρμοστούν στη νέα οδηγία, η οποία προβλέπει επιπλέον ότι στα προϊόντα θα πρέπει ν' αναγράφονται αναλυτικά όλα τα συστατικά και η ακριβής περιεκτικότητά τους.

Διατροφή χωρίς «κορεσμένα λίπη»

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στη Νέα Υόρκη, η απόφαση για τη βελτίωση των διατροφικών αξιών έχει διαφορετική φιλοσοφία. Από την περασμένη Κυριακή απαγορεύεται στα εστιατόρια, τα φαστφουντάδικα και τους φούρνους να χρησιμοποιούν κορεσμένα λίπη. Η πόλη της Νέας Υόρκης θεωρεί ότι με αυτή την απαγόρευση θα προστατέψει τους πολίτες της από καρδιακά νοσήματα και εγκεφαλικά.

Τα κορεσμένα λίπη θεωρούνται υπεύθυνα και για την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ.

Εξάλλου, ο νόμος προβλέπει ότι στον κατάλογο των εστιατορίων θα αναγράφονται καθαρά οι θερμίδες που περιέχει κάθε φαγητό.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από SPIEGEL ONLINE και BBC NEWS

No comments: