Wednesday, July 4, 2007

Καπνιστές και μη στο ίδιο καζάνι


ΟΙ ΜΕΧΡΙ σήμερα έρευνες που έχουν γίνει για τις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος έχουν όλες καταλήξει ότι ενεργητικοί και παθητικοί καπνιστές εκτίθενται στους ίδιους κινδύνους. Επιστήμονες της Υπηρεσίας Υγείας του Όρεγκον των ΗΠΑ κατάφεραν για πρώτη φορά να μετρήσουν την επίδραση του καπνού στους παθητικούς καπνιστές και την μεταβολή της υγείας τους με το πέρασμα της ώρας.
Στην αναφορά τους που δημοσιεύεται στο American Journal of Public Health, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι εργαζόμενοι σε εστιατόρια και μπαρ παρουσίασαν, κατά τη διάρκεια των μετρήσεων, αύξηση της καρκινογόνου ουσίας NNK στον οργανισμό τους με ρυθμούς 6% ανά ώρα. Η ουσία NNK θεωρείται πρωτογενής αιτία εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων.
«Τα στοιχεία που δημοσιεύουμε δείχνουν την αμεσότητα των επιπτώσεων του καπνίσματος στον ανθρώπινο οργανισμό των παθητικών καπνιστών» είπε ο Μάικλ Στάρκ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και συντάκτης της αναφοράς.
Προηγούμενες μελέτες σε σπίτια όπου ένα μέλος ήταν καπνιστής ή σε περιβάλλοντα εργασίας με μερικούς εργαζόμενους καπνιστές είχαν δείξει ότι οι μη καπνιστές σε αυτά τα περιβάλλοντα είχαν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου των πνευμόνων, αλλά και άλλων καρδιακών και αναπνευστικών προβλημάτων, κατά 20%. Επιπλέον, το αμερικανικό υπουργείο Υγείας, σε έκθεση που εξέδωσε το 2006 ανέφερε ρητά ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος προστασίας των μη καπνιστών που εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου. Μέχρι σήμερα ωστόσο, δεν ήταν ξεκάθαρη η ταχύτητα απορρόφησης των καρκινογόνων ουσιών από τον οργανισμό των μη καπνιστών.
Οι συγγραφείς της τελευταίας έρευνας εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι τα αυξημένα επίπεδα της ουσίας NNK στον οργανισμό τους προέρχονται από την έκθεση τους στον καπνό. Η μελέτη περιελάμβανε την εξέταση εργαζομένων σε εστιατόρια που δεν επιτρεπόταν το κάπνισμα και οι οποίοι δεν εμφάνισαν καμία μεταβολή σε ότι αφορά την NNK πριν και μετά τη βάρδια τους.
Τα συμπεράσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν αυτό που οι ιθύνοντες υποστηρίζουν εδώ και δεκαετίες, ότι ο περιορισμός των καπνιστών σε χώρους με καλό εξαερισμό ή διαχωρισμό θέσεων για καπνιστές και μη, δεν είναι αρκετός. «Υπάρχουν εργαστηριακές αποδείξεις από μελέτες όπου μη καπνιστές βρέθηκαν σε ένα δωμάτιο με καπνό και εμφάνισαν μεταβολές στην αρτηριακή πίεση και αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακού επεισοδίου», αναφέρει ο Δρ. Μάθιου ΜακΚένα, διευθυντής του Κέντρου Πρόληψης Λοιμόξεων.
Στις ΗΠΑ, δεκατρείς πολιτείες έχουν απαγορεύσει το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους, τα εστιατόρια και τα μπαρ. Επιπλέον, σε έντεκα πολιτείες που δεν προβλέπεται νομοθεσία για το κάπνισμα, μεμονωμένες πόλεις, όπως το Όστιν του Τέξας, εφαρμόζουν δική τους νομοθεσία απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. «Είναι μια πολύ πετυχημένη στρατηγική περιορισμού του καπνίσματος» σχολιάζει ο Δρ ΜακΚένα. «Εάν υπάρξουν σαράντα πόλεις σε μια πολιτεία που θα εφαρμόσουν το μέτρο, τότε θα είναι πολύ πιο εύκολο να απαγορευτεί το κάπνισμα σε ολόκληρη την πολιτεία».
Παράλληλα, όλο και περισσότερες πολιτείες υιοθετούν σχετικούς νόμους που τους επιτρέπουν να υπερβούν των κρατική νομοθεσία στο συγκεκριμένο θέμα. Είναι πλέον δύσκολο να αγνοηθούν τα επιστημονικά αποδεικτικά στοιχεία. Σε μια μελέτη που διεξήχθη στη Σκωτία αρκετούς μήνες μετά την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εργαζόμενοι σε εστιατόρια και μπαρ εμφάνισαν αυξημένη χωρητικότητα στους πνεύμονες ενώ μειώθηκε αισθητά ο κίνδυνος εκδήλωσης καρδιακού επεισοδίου ή αναπνευστικής δυσλειτουργίας. «Έχει γίνει σαφές ότι η επιστήμη παρέχει αδιάσειστα στοιχεία στο συγκεκριμένο θέμα» είπε ο ΜακΚένα, και αν οι καπνιστές έχουν λιγότερα μέρη που μπορούν να καπνίσουν, το μήνυμα των επιστημόνων ίσως τελικά ακουστεί.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες TIME

No comments: