Friday, July 20, 2007

Ανδρας με σχεδόν ανύπαρκτο εγκέφαλο είχε φυσιολογική ζωή


Ξύνουν το κεφάλι τους οι γιατροί που εξέτασαν έναν 44χρονο άνδρα στη Μασσαλία. Ο ασθενής, ένας φαινομενικά φυσιολογικός δημόσιος υπάλληλος, πατέρας δύο παιδιών, είχε απίστευτα συρρικνωμένο εγκέφαλο.
Αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες του άνδρα, που πάσχει από υδροκεφαλία, έδειξαν ότι μια τεράστια κοιλότητα γεμάτη υγρό είχε καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος του κρανίου, αφήνοντας χώρο μόνο για ένα λεπτό στρώμα εγκεφάλου στην περιφέρεια.

«Ο εγκέφαλος, δηλαδή η φαιά και η λευκή ουσία, ήταν εντελώς συμπιεσμένος στις πλευρές του κρανίου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Δρ Λιονέλ Φουγιέ του Πανεπιστημίου της Μεσογείου στη Μασσαλία, ο οποίος παρουσιάζει το περιστατικό στην έγκριση επιθεώρηση Lancet το ερχόμενο Σάββατο. «Οι εικόνες ήταν εντελώς ασυνήθιστες [....] ο εγκέφαλος ουσιαστικά απουσίαζε», πρόσθεσε.

Ο 44χρονος πήγε στο νοσοκομείο πριν από τρία χρόνια, όταν παρουσίασε μια ελαφρά αδυναμία στο αριστερό πόδι. Η εξέταση του ιστορικού του έδειξε ότι όταν ήταν βρέφος είχε παρουσιάσει υδροκεφαλία -διόγκωση του κεφαλιού και των κοιλιών του εγκεφάλου λόγω συσσώρευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού.

Η πάθηση αντιμετωπίστηκε με την εμφύτευση σωλήνα παροχέτευσης, ο οποίος αφαιρέθηκε οριστικά σε ηλικία 14 ετών. Το πρόβλημα όμως παρέμεινε, χωρίς να γίνει αντιληπτό.

Με τα χρόνια, η συρρίκνωση του εγκεφάλου έγινε τόσο έντονη ώστε ο ασθενής θα έπρεπε να είχε πεθάνει, ή τουλάχιστον να παρουσιάζει σοβαρά νοητικά και νευρολογικά προβλήματα. Παραδόξως, όμως, οι επιπτώσεις ήταν πολύ μικρές.

Τεστ ευφυίας έδειξαν ότι ο ασθενής είχε IQ 75, κοντά στο κατώτερο φυσιολογικό όριο.

Newsroom ΔΟΛ

Wednesday, July 4, 2007

Καπνιστές και μη στο ίδιο καζάνι


ΟΙ ΜΕΧΡΙ σήμερα έρευνες που έχουν γίνει για τις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος έχουν όλες καταλήξει ότι ενεργητικοί και παθητικοί καπνιστές εκτίθενται στους ίδιους κινδύνους. Επιστήμονες της Υπηρεσίας Υγείας του Όρεγκον των ΗΠΑ κατάφεραν για πρώτη φορά να μετρήσουν την επίδραση του καπνού στους παθητικούς καπνιστές και την μεταβολή της υγείας τους με το πέρασμα της ώρας.
Στην αναφορά τους που δημοσιεύεται στο American Journal of Public Health, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι εργαζόμενοι σε εστιατόρια και μπαρ παρουσίασαν, κατά τη διάρκεια των μετρήσεων, αύξηση της καρκινογόνου ουσίας NNK στον οργανισμό τους με ρυθμούς 6% ανά ώρα. Η ουσία NNK θεωρείται πρωτογενής αιτία εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων.
«Τα στοιχεία που δημοσιεύουμε δείχνουν την αμεσότητα των επιπτώσεων του καπνίσματος στον ανθρώπινο οργανισμό των παθητικών καπνιστών» είπε ο Μάικλ Στάρκ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και συντάκτης της αναφοράς.
Προηγούμενες μελέτες σε σπίτια όπου ένα μέλος ήταν καπνιστής ή σε περιβάλλοντα εργασίας με μερικούς εργαζόμενους καπνιστές είχαν δείξει ότι οι μη καπνιστές σε αυτά τα περιβάλλοντα είχαν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου των πνευμόνων, αλλά και άλλων καρδιακών και αναπνευστικών προβλημάτων, κατά 20%. Επιπλέον, το αμερικανικό υπουργείο Υγείας, σε έκθεση που εξέδωσε το 2006 ανέφερε ρητά ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος προστασίας των μη καπνιστών που εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου. Μέχρι σήμερα ωστόσο, δεν ήταν ξεκάθαρη η ταχύτητα απορρόφησης των καρκινογόνων ουσιών από τον οργανισμό των μη καπνιστών.
Οι συγγραφείς της τελευταίας έρευνας εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι τα αυξημένα επίπεδα της ουσίας NNK στον οργανισμό τους προέρχονται από την έκθεση τους στον καπνό. Η μελέτη περιελάμβανε την εξέταση εργαζομένων σε εστιατόρια που δεν επιτρεπόταν το κάπνισμα και οι οποίοι δεν εμφάνισαν καμία μεταβολή σε ότι αφορά την NNK πριν και μετά τη βάρδια τους.
Τα συμπεράσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν αυτό που οι ιθύνοντες υποστηρίζουν εδώ και δεκαετίες, ότι ο περιορισμός των καπνιστών σε χώρους με καλό εξαερισμό ή διαχωρισμό θέσεων για καπνιστές και μη, δεν είναι αρκετός. «Υπάρχουν εργαστηριακές αποδείξεις από μελέτες όπου μη καπνιστές βρέθηκαν σε ένα δωμάτιο με καπνό και εμφάνισαν μεταβολές στην αρτηριακή πίεση και αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακού επεισοδίου», αναφέρει ο Δρ. Μάθιου ΜακΚένα, διευθυντής του Κέντρου Πρόληψης Λοιμόξεων.
Στις ΗΠΑ, δεκατρείς πολιτείες έχουν απαγορεύσει το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους, τα εστιατόρια και τα μπαρ. Επιπλέον, σε έντεκα πολιτείες που δεν προβλέπεται νομοθεσία για το κάπνισμα, μεμονωμένες πόλεις, όπως το Όστιν του Τέξας, εφαρμόζουν δική τους νομοθεσία απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. «Είναι μια πολύ πετυχημένη στρατηγική περιορισμού του καπνίσματος» σχολιάζει ο Δρ ΜακΚένα. «Εάν υπάρξουν σαράντα πόλεις σε μια πολιτεία που θα εφαρμόσουν το μέτρο, τότε θα είναι πολύ πιο εύκολο να απαγορευτεί το κάπνισμα σε ολόκληρη την πολιτεία».
Παράλληλα, όλο και περισσότερες πολιτείες υιοθετούν σχετικούς νόμους που τους επιτρέπουν να υπερβούν των κρατική νομοθεσία στο συγκεκριμένο θέμα. Είναι πλέον δύσκολο να αγνοηθούν τα επιστημονικά αποδεικτικά στοιχεία. Σε μια μελέτη που διεξήχθη στη Σκωτία αρκετούς μήνες μετά την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εργαζόμενοι σε εστιατόρια και μπαρ εμφάνισαν αυξημένη χωρητικότητα στους πνεύμονες ενώ μειώθηκε αισθητά ο κίνδυνος εκδήλωσης καρδιακού επεισοδίου ή αναπνευστικής δυσλειτουργίας. «Έχει γίνει σαφές ότι η επιστήμη παρέχει αδιάσειστα στοιχεία στο συγκεκριμένο θέμα» είπε ο ΜακΚένα, και αν οι καπνιστές έχουν λιγότερα μέρη που μπορούν να καπνίσουν, το μήνυμα των επιστημόνων ίσως τελικά ακουστεί.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες TIME

Tuesday, July 3, 2007

Σπήλαιο των Λιμνών...Υδάτινη μαγεία στα Καλάβρυτα


Ενα αριστούργημα της Φύσης, αυτό το σπήλαιο - θαύμα είναι γεμάτο λιμνούλες, καταρράκτες και βεβαίως σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Οποτε περνάω από τα Καλάβρυτα το επισκέπτομαι. Οχι μόνον επειδή πάντοτε ανακαλύπτω κάτι που δεν είχα προσέξει την προηγούμενη φορά, αλλά και γιατί δεν χορταίνω αυτήν την «απόκοσμη» ομορφιά του
Κείμενο: Ντίνος Κιούσης, φωτογραφίες: Γιώργος Αβαγιανός
Το Σπήλαιο των Λιμνών βρίσκεται σε απόσταση 16 χιλιομέτρων από τα Καλάβρυτα, κοντά στο χωριό Καστριά, σε 804 υψόμετρο από την επιφάνεια της θάλασσας. H ιδιαιτερότητα του σπηλαίου είναι πως διατηρεί στάσιμα νερά σε 13 κλιμακωτές λιμνούλες - και εκεί οφείλει και την ονομασία του. Βεβαίως, τα νερά είναι λίγα και στάσιμα τους καλοκαιρινούς μήνες και πολλά και ρέοντα το χειμώνα...
Το εξερευνημένο μήκος του σπηλαίου ανέρχεται στα 1.980 μέτρα, χωρίς να αποκλείεται και περαιτέρω συνέχισή του. Το πλάτος του εξερευνημένου τμήματος κυμαίνεται από 3 έως 15 μ. και μόνο σε δύο σημεία περιορίζεται στο 1 μέτρο, ενώ η συνολική επιφάνειά του υπολογίζεται σε 20.000 τ.μ. Το ύψος της οροφής του κυμαίνεται από 10 έως 30 μέτρα και σε δύο μόνο σημεία χαμηλώνει στο 1,5 μέτρο.
Η τυπική θερμοκρασία του κυμαίνεται από 12,5°C έως 14,5°C κατά τη χειμερινή και θερινή περίοδο αντίστοιχα, ενώ οι τιμές για την υγρασία είναι 96% και 89% και για τη θερμοκρασία νερού 13° C και 25°C.
Μεταξύ των διαδοχικών κλιμακωτών λιμνών έχουν αναπτυχθεί -με τη συνεχή, επί χιλιάδες χρόνια, εναπόθεση σταλακτιτικής ύλης- πρωτότυπα λιθωματικά φράγματα ύψους μέχρι και 4 μ., που καθιστούν το σπήλαιο «Των Λιμνών» μοναδικό στο είδος του στον κόσμο.


Το σπήλαιο χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα. Το πρώτο είναι διώροφο και αποτελείται από δύο επιμέρους τμήματα συνολικού μήκους 90 μ. Το ένα, μήκους 65 μ. (μετρούμενο από το στόμιο του σπηλαίου), που στην αρχή είναι κατηφορικό και μετά οριζόντιο, αντιστοιχεί στον «κάτω όροφο». Το τμήμα αυτό αποκλείστηκε από την τουριστική αξιοποίηση, επειδή παρουσιάζει σοβαρό αρχαιολογικό, παλαιοντολογικό και παλαιοανθρωπολογικό ενδιαφέρον. Ανακαλύφθηκαν εκεί οστά ανθρώπου και διαφόρων ζώων, μεταξύ των οποίων και ιπποπόταμου, τεράστιας παλαιοντολογικής αξίας. Το άλλο, μήκους 25 μ., που αποτελεί την αρχή του «πάνω ορόφου», είναι ανηφορικό και δύσβατο, διαχωρίζεται δε από τον «κάτω όροφο» με αναβαθμίδα ύψους 9 μ.

Η ανάβαση επισκεπτών από το σημείο εκείνο αποκλείστηκε. Για την απομόνωση ολόκληρου του πρώτου τμήματος ανοίχτηκε στα πλάγια του σπηλαίου τεχνητή σήραγγα εισόδου, μήκους 50 μ., η οποία οδηγεί κατευθείαν στο δεύτερο όροφο. Το δεύτερο τμήμα έχει μήκος 200 μ. και είναι στην αρχή οριζόντιο, ενώ στη συνέχεια είναι ανηφορικό. Το μεγαλύτερο μέρος του σε ορισμένα σημεία είναι ξηρό και σε άλλα λασπώδες. Στο υπόλοιπο μέρος, σε περιόδους παρατεταμένων βροχοπτώσεων, σχηματίζονται προσωρινές λίμνες, που δεν κρατάνε για πολύ τα νερά. Ενα μέρος από αυτά εξατμίζεται, ενώ ένα άλλο διαφεύγει σε χαράδρες και ρουφήχτρες στα έγκατα της γης.

Το τρίτο τμήμα, το κεντρικό, που επίσης έχει δύο ορόφους, είναι λιμναίο και έχει μήκος 550 μ. Το τμήμα αυτό παρουσιάζει και το μεγαλύτερο τουριστικό ενδιαφέρον. Ολες οι αίθουσες είναι στολισμένες με ποικιλόμορφα και πολύχρωμα σταλακτιτικά και σταλαγμιτικά συμπλέγματα, ενώ από τις πανύψηλες λαβυρινθώδεις στοές κρέμονται «πολυέλαιοι», «μέδουσες» και «παραπετάσματα», που καθρεπτίζονται στα γαλήνια νερά των 13 μόνιμων λιμνών, δημιουργώντας μία φαντασμαγορία απερίγραπτου κάλλους. Το τέταρτο τμήμα, το τελευταίο, έχει συνολικό μήκος 1.140 μ., αλλά μόνο τα τελευταία 150 μ. παρουσιάζουν εντυπωσιακό διάκοσμο. Το τμήμα αυτό όμως δεν προσφέρεται για αξιοποίηση, επειδή παρουσιάζει κατολισθήσεις σε μεγάλη έκταση.


Παρ' όλο που το φυσικό στόμιο και το αρχικό τμήμα του σπηλαίου, που ονομάστηκε αργότερα «κάτω όροφος», ήταν γνωστά από την αρχαιότητα, το κυρίως σπήλαιο ανακαλύφθηκε μόλις το 1964 από κατοίκους των Καστριών. Η πρωτοβουλία ανήκει στον Βασίλη Αθ. Τεμπέλη.

Tα πρώτα έργα αξιοποίησης άρχισαν το 1981 από τον ΕΟΤ, ενώ το 1985 ο ΕΟΤ παραχώρησε στην κοινότητα Καστριών το σπήλαιο με όλες τις εγκαταστάσεις προκειμένου να συστηθεί κοινοτική επιχείρηση για να αξιοποιηθεί περαιτέρω.

Για την ιστορία, κατά τον Παυσανία, στο σπήλαιο αυτό βρήκε ο Μελάμπους τις κόρες του βασιλιά της Τίρυνθας Προίτου, που είχαν τρελαθεί και τις πήγε στους Λουσούς, στον ναό της Αρτέμιδας και τις εθεράπευσε.

Σήμερα το σπήλαιο είναι ανοιχτό καθημερινά και λειτουργεί ως Κοινοτική Επιχείρηση Καστριών «Σπήλαιο Λιμνών».

(Ολα τα στοιχεία τα πήρα από το πολύ καλό βιβλίο του τέως προέδρου της Κοινοτικής Επιχείρησης Γεωργίου Β. Γκλαβά Οδοιπορικό στο Σπήλαιο «των Λιμνών».)

Η Διατλαντική αντίληψη της υγιεινής διατροφής


Η ΔΗΜΟΣΙΑ συζήτηση για τη διατροφή, την ποιότητα του φαγητού που καταναλώνουμε και αυτών που μας προσφέρονται σε εστιατόρια και φαστφουντάδικα έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια. Ήδη, οι επίσημες αρχές παίρνουν τα πρώτα μέτρα, προκειμένου να βελτιώσουν την προσφερόμενη ποιότητα και ταυτόχρονα να προλάβουν τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων. Τα πλέον πρόσφατα μέτρα εφαρμόσθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην πόλη της Νέας Υόρκης. Οι επιλογές όμως των δύο πλευρών ήταν τελείως διαφορετικές, που δείχνουν ότι και η αντίληψή τους για το ίδιο θέμα έχει διαφορετική λογική και βάση.

Η Ε.Ε. καταργεί τις «θρεπτικές αξίες»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με πρόσφατη απόφασή της απαγορεύει να χρησιμοποιείται ο όρος «πλούσιο σε θρεπτικές αξίες» στα τρόφιμα, όπως π.χ. το σπανάκι και ο σολομός, ενώ κανένα προϊόν δεν θα θεωρείται πλέον ότι προλαμβάνει καρδιακά νοσήματα ή τον καρκίνο, εάν δεν υπάρχει σαφής ιατρική οδηγία.
Περίπου εκατό προϊόντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζονται ως τρόφιμα μεγάλης θρεπτικής αξίας. Οι ερευνητές ωστόσο, υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα τρόφιμα αυτά προστατεύουν από οποιοδήποτε νόσημα.
Η οδηγία αφορά όλα τα τρόφιμα και τα ποτά που παρασκευάζονται ή πωλούνται εντός της Ε.Ε., ενώ επιπλέον, θα πρέπει να διευκρινίζεται στις ετικέτες τι σημαίνουν για κάθε προϊόν, εξειδικευμένοι όροι όπως «light», «χωρίς αλάτι», κτλ.
Οι εταιρείες έχουν μία προθεσμία δύο ετών, προκειμένου να προσαρμοστούν στη νέα οδηγία, η οποία προβλέπει επιπλέον ότι στα προϊόντα θα πρέπει ν' αναγράφονται αναλυτικά όλα τα συστατικά και η ακριβής περιεκτικότητά τους.

Διατροφή χωρίς «κορεσμένα λίπη»

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στη Νέα Υόρκη, η απόφαση για τη βελτίωση των διατροφικών αξιών έχει διαφορετική φιλοσοφία. Από την περασμένη Κυριακή απαγορεύεται στα εστιατόρια, τα φαστφουντάδικα και τους φούρνους να χρησιμοποιούν κορεσμένα λίπη. Η πόλη της Νέας Υόρκης θεωρεί ότι με αυτή την απαγόρευση θα προστατέψει τους πολίτες της από καρδιακά νοσήματα και εγκεφαλικά.

Τα κορεσμένα λίπη θεωρούνται υπεύθυνα και για την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ.

Εξάλλου, ο νόμος προβλέπει ότι στον κατάλογο των εστιατορίων θα αναγράφονται καθαρά οι θερμίδες που περιέχει κάθε φαγητό.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από SPIEGEL ONLINE και BBC NEWS